SOK Z OWOCÓW BZU CZARNEGO Z NUTĄ CYTRYNY

4.47 (178 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Antidotum na przeziębienie i grypę!

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 słoik owoców bzu czarnego ( ok. 1,35 l)
    1 szklanka wody
    1 cytryna (skórka + sok)
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.47 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok z owoców bzu czarnego z nutą cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce czarnego bzu obrywamy z gałązek, np. za pomocą widelca i pozbywamy się niedojrzałych owoców - zostawiamy tylko czarne! Pozbywamy się też wszystkich łodyżek, które sprawiają, że sok staje się gorzki. Owoce przenosimy na sitko i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przenosimy do garnka, lekko rozgniatamy i zalewamy wodą. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Skórkę z cytryny wrzucamy do garnka z bzem i gotujemy wszystko na małym ogniu około 45-60 min. (bez przykrycia).
    Po tym czasie, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie za pomocą gazy oddzielamy sok od owoców. Do wyciśniętego soku z bzu dodajemy sok z całej cytryny i podgrzewamy do temp. 35-40 stopni. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia miodu i próbujemy sok. Jeżeli na nasz gust jest za mało słodki możemy dodać jeszcze miodu, ale zbyt słodki sok też nie jest dobry bo to ma być lekarstwo, a nie napój!
    Gorący sok rozlewamy przez sitko, do umytych i wyparzonych słoików/butelek. Mocno zakręcamy i stawiamy słoiki dnem do góry, do momentu, aż wystygną. Przechowujemy w chłodnym miejscu

Porady

Najczęściej umyte i osuszone słoiki wyparzam w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 20-30 min. Następnie sok rozlewam do jeszcze gorących, zakręcam i stawiam dnem do góry, do wystygnięcia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czarny bez Miód Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować