Sok z owoców bzu czarnego z nutą cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce czarnego bzu obrywamy z gałązek, np. za pomocą widelca i pozbywamy się niedojrzałych owoców - zostawiamy tylko czarne! Pozbywamy się też wszystkich łodyżek, które sprawiają, że sok staje się gorzki. Owoce przenosimy na sitko i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przenosimy do garnka, lekko rozgniatamy i zalewamy wodą. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Skórkę z cytryny wrzucamy do garnka z bzem i gotujemy wszystko na małym ogniu około 45-60 min. (bez przykrycia).
Po tym czasie, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie za pomocą gazy oddzielamy sok od owoców. Do wyciśniętego soku z bzu dodajemy sok z całej cytryny i podgrzewamy do temp. 35-40 stopni. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia miodu i próbujemy sok. Jeżeli na nasz gust jest za mało słodki możemy dodać jeszcze miodu, ale zbyt słodki sok też nie jest dobry bo to ma być lekarstwo, a nie napój!
Gorący sok rozlewamy przez sitko, do umytych i wyparzonych słoików/butelek. Mocno zakręcamy i stawiamy słoiki dnem do góry, do momentu, aż wystygną. Przechowujemy w chłodnym miejscu
Porady
Najczęściej umyte i osuszone słoiki wyparzam w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 20-30 min. Następnie sok rozlewam do jeszcze gorących, zakręcam i stawiam dnem do góry, do wystygnięcia
Komentarze