Sok z owoców bzu czarnego z cytryną

4.86 (14 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sok z czarnego bzu jest nieoceniony ze względu na wartości zdrowotne, świetnie wzmacnia odporność , jest polecany zwłaszcza w okresie przeziębienia i grypy, doskonale oczyszcza krew z toksyn, obniża ciśnienie. Dlatego zawsze kiedy tylko mam te maleńkie owoce robię z nich sok dla najbliższych. 

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kilogramy dojrzałych kulek bzu czarnego
    1 kilogram cukru
    2 szklanki wody
    2 cytryny
    Dodatkowo :
    słoiki
Wystaw ocenę:

4.86 (14 ocen)

Zobacz również:

Syropy

Sok z owoców bzu czarnego z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sokz owoców bzu czarnego z cytryną 1. Do garnka wrzucam owoce bzu, dodaję cukier , wodę , sok i pozostałości z cytryny, doprowadzam do zagotowania i gotuję ok. 20 minut co kilka chwil mieszając . Całość cedzę na sicie , sok wlewam do garnka , doprowadzam do zagotowania , nalewam do słoików , odwracam do góry dnem. Gdy słoiki wystygną wynoszę do spiżarki.

Porady

Cytryny przed przekrojeniem dokładnie myję we wrzątku . Gdy gotowane owoce bzu odcedzę , dodaję do nich litr wrzącej wody , doprowadzam do zagotowania , mam doskonały kompot :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Cukier Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować