1kg obranych z łodyżek owoców czarnego bzu
2 szklanki wody
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
szklanka cukru (lub więcej jeśli ktoś lubi słodką)
opcjonalnie cynamon, wanilia, sok z cytryny
Nalewka z owoców czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać. Powstały sok wymieszać z wódką i spirytusem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki. Po tygodniu dodać cukier. Można go równiej rozpuścić w małej ilości wody tworząc syrop. Pozostawić do przegryzienia na co najmniej 2 miesiące.
Komentarze