Sok z czarnego bzu

4.99 (146 ocen)

  • 6 min
  • Dla 1 osoby

co roku przygotowuję jego spory zapas i podaję dziecku w okresie jesienno - zimowym w celu podniesienia odporności oraz osobom dorosłym podczas przeziębienia

  • 6 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • dojrzałe owoce czarnego bzu (ilość według uznania)
    cukier
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Syropy Alkohole Sok

Sok z czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce czarnego bzu oddzielić od gałązek.
    Najlepiej za pomocą widelca.
    Przełożyć na durszlak i dokładnie opłukać.
    Następnie przełożyć do garnka i wstawić na gaz.
    Co chwilę mieszając gotować do czasu, aż popękają i puszczą sok.
    W trakcie gotowania można je rozdusić tłuczkiem do ziemniaków.
    Odstawić do lekkiego przestudzenia.
    Następnie małymi porcjami przekładać na gazę i odcisnąć sok.
    Sok zlać do garnka.
    Dodać cukier w porcji 1:1, czyli na 1 litr soku wsypać 1 kilogram cukru.
    Co chwilę mieszając sok zagotować.
    Przelać do wyparzonych butelek.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Jeżeli gotujący się sok przelejemy do butelek i szczelnie zakręcimy nie musimy go już pasteryzować.
    Jeżeli chcemy mieć pewność, że sok nie zepsuje nam się można go zapasteryzować - 5 minut od momentu zagotowania.
    Sok pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżce w celu podniesienia odporności i w walce z infekcją.
    Pomaga również w łagodzeniu objawów bólu oraz migreny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować