co roku przygotowuję jego spory zapas i podaję dziecku w okresie jesienno - zimowym w celu podniesienia odporności oraz osobom dorosłym podczas przeziębienia
6 min
Dla 1 osoby
Składniki:
dojrzałe owoce czarnego bzu (ilość według uznania)
cukier
Sok z czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce czarnego bzu oddzielić od gałązek.
Najlepiej za pomocą widelca.
Przełożyć na durszlak i dokładnie opłukać.
Następnie przełożyć do garnka i wstawić na gaz.
Co chwilę mieszając gotować do czasu, aż popękają i puszczą sok.
W trakcie gotowania można je rozdusić tłuczkiem do ziemniaków.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Następnie małymi porcjami przekładać na gazę i odcisnąć sok.
Sok zlać do garnka.
Dodać cukier w porcji 1:1, czyli na 1 litr soku wsypać 1 kilogram cukru.
Co chwilę mieszając sok zagotować.
Przelać do wyparzonych butelek.
Odstawić do ostygnięcia.
Jeżeli gotujący się sok przelejemy do butelek i szczelnie zakręcimy nie musimy go już pasteryzować.
Jeżeli chcemy mieć pewność, że sok nie zepsuje nam się można go zapasteryzować - 5 minut od momentu zagotowania.
Sok pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżce w celu podniesienia odporności i w walce z infekcją.
Pomaga również w łagodzeniu objawów bólu oraz migreny.
Komentarze