Soczyste polędwiczki zrolowane marchewką w toarzystwie uduszonych ziemniaczków

0 (0 ocen)

  • 40 min

Otoczona słodką marchewką polędwiczka podana z pikantnymi duszonymi ziemniaczkami. Prosta, a zarazem wykwintna i delikatna sarnina z każdym kęsem rozpływa się w ustach, masz ochotę na więcej i więcej.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 polędwiczki z sarniny (ewentualnie mogą być wołowe)
    2 marchewki
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    ząbek czosnku
    suszona pietruszka
    pieprz kolorowy
    rozmaryn,
    estragon,
    oregano,
    majeranek
    1 łyżka sklarowanego masła


    6 średniej wielkości ziemniaków
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    2 cienkie plasterki imbiru
    2 łyżeczki miodu
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka suszonych pomidorów
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka suszonych płatków ostrej papryki
    pieprz kolorowy
    1 łyżeczka tymianku
    2 łyżki sklarowanego masła
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Soczyste polędwiczki zrolowane marchewką w toarzystwie uduszonych ziemniaczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zajmiemy się przygotowaniem ziemniaków. Ziemniaki myjemy obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucamy 2 łyżki sklarowanego masła. Następnie wrzucamy ziemniaki. Ziemniaki solimy. szalotkę, kroimy w plasterki i dorzucamy do garnka. Czosnek drobno siekamy i też go dorzucamy. Polewamy miodem. Dusimy ok. 10- 15 minut. Dodajemy przyprawy: suszone pomidory, bazylię, płatki papryki, pieprz i tymianek. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze ok. 5 minut. W tym czasie zajmujemy się mięsem.
  • 2. Przyprawy, miód, sos sojowy, drobno posiekany czosnek, suszoną pietruszkę, zmielony pieprz kolorowy, rozmaryn, estragon, oregano, majeranek razem mieszamy. Mieszanką nacieramy polędwiczki. Odstawiamy na bok. W tym czasie obieramy wzdłuż marchewkę, by otrzymać cienkie paski, następnie je blanszujemy. Owijamy polędwiczki paskami marchewki i smażymy na sklarowanym maśle ok. 2-3 minut z każdej strony na mocno gorącej patelni.

Porady

Zamiast marchewką polędwiczki można owinąć również plasterkami z korzenia pietruszki lub buraka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Polędwica wieprzowa Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować