soczewica po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Syta i zdrowa zupa gulaszowa. Lekko pikantna. Wystarczy za cały obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    200 g czerwonej soczewicy
    200 g zielonej soczewicy
    200 g małej fasoli
    1 pierś z kurczaka
    2 kiełbaski toruńskie
    słoiczek przecieru pomidorowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 duża marchewka
    ziele angielskie
    liść laurowy
    kostka rosołowa
    sól
    pieprz czarny ziarnisty
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Gulasz

Soczewica po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dzień przed gotowaniem zalać zimną wodą i odstawić na noc.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na tłuszczu. Fasolę zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Do smażącej się cebuli dorzucić pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka a następnie pokrojoną kiełbasę. Kiedy się podsmażą zalać wodą, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Dodać soczewicę, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki i fasolę. Gotować kilka minut aż soczewica będzie miękka, ale nie za długo, żeby się nie rozgotowała. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku czosnkiem i przyprawami. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem i zieloną pietruszką.

Porady

Przecier pomidorowy można zastąpić pomidorami z puszki. Dodatkowo można dodać wędzony boczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Pomidor Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować