Fasolka po bretońsku

  • wyświetlono: 1032 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Fasolka po bretońsku, to pożywne i bardzo sycące danie jednogarnkowe. Jesienią i zimą takie danie jest stałą pozycją w moim menu. Dobrze smakuje od razu po przygotowaniu, ale odgrzewana nie traci nic ze swego smaku.

Garnek biało510

Składniki

(porcja dla co najmniej 4 osób)
500 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy)
400 g dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie Toruńska)
300 - 400 g dobrego chudego boczku wędzonego lub świeżego ze skórą (u mnie świeży)
2 duże dojrzałe pomidory
1 duża marchewka
1 duży ziemniak
2 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona)
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżka mielonego kminku
1 łyżeczka cząbru
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu naturalnego
sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
dodatkowo:
garnek co najmniej 4 l

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Fasolka po bretońsku

  • 1. Fasolę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin, wody ma być dużo więcej niż fasoli, gdyż wchłania ona wodę i powiększa swoją objętość.
    Fasolę przełożyć do świeżej wody (wody ma być tak 1 cm ponad fasolę), dodać listek laurowy i ziele angielskie, gotować na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli będzie go zbyt mało, to uzupełniać go niewielką ilością gorącej wody.
  • 2. Marchew i ziemniaka obrać, drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli.
    Boczek pokroić w cienkie słupki, podsmażyć do zrumienienia się i dodać do fasoli.
    Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, podsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu lub oleju i dodać do fasoli.
  • 3. Na patelnię po smażeniu cebuli wrzucić kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażyć do lekkiego zrumienienia się, dodać do gotującej się fasoli.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, drobno pokroić i wrzucić do garnka z fasolą.
  • 4. Dodać majeranek, cząber, kminek, pieprz, paprykę, wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości fasoli.
    Gdy fasola będzie już ugotowana należy dodać koncentrat i sól, chwilę jeszcze podgotować bez przykrycia.
  • 5. U mnie fasolka gotowała się około 2 godzin, ale wszystko zależy jakie posiadamy ziarna.
    Ugotowaną fasolkę najlepiej odstawić na około 10 minut, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowetania_kuchniamoj_niedzielny_obiadPomidoryboczekkiełbasafasolasmacznedomowy obiadpożywny obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: Milena127

Fasolka po bretońsku

Pyszna, smaczna fasolka po bretońsku.Idealne...

Dodane przez: Karioka

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Dzięki fasolce konserwowej czas...

Fasolka po bretońsku.

Dodane przez: AnetaZN

Fasolka po bretońsku

Prosty przepis na sycącą, domową...

Fasolka po bretońsku z pieczarkami

Dodane przez: Martyna1991

Fasolka po bretońsku z pieczarkami

Fasolę po bretońsku uwielbiałam...

image-0vx6mrk

Dodane przez: Di bloguje

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Czasami brakuje mi chęci lub czasu...

...

Dodane przez: rafalzbrozek

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Bardzo szybka wersja fasolki po...