Fasolka po bretońsku

4.5 (176 ocen)

Fasolka po bretońsku, to pożywne i bardzo sycące danie jednogarnkowe. Jesienią i zimą takie danie jest stałą pozycją w moim menu. Dobrze smakuje od razu po przygotowaniu, ale odgrzewana nie traci nic ze swego smaku.

Składniki:

  • (porcja dla co najmniej 4 osób)
    500 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy)
    400 g dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie Toruńska)
    300 - 400 g dobrego chudego boczku wędzonego lub świeżego ze skórą (u mnie świeży)
    2 duże dojrzałe pomidory
    1 duża marchewka
    1 duży ziemniak
    2 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona)
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka mielonego kminku
    1 łyżeczka cząbru
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka pieprzu naturalnego
    sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
    dodatkowo:
    garnek co najmniej 4 l
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin, wody ma być dużo więcej niż fasoli, gdyż wchłania ona wodę i powiększa swoją objętość.
    Fasolę przełożyć do świeżej wody (wody ma być tak 1 cm ponad fasolę), dodać listek laurowy i ziele angielskie, gotować na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli będzie go zbyt mało, to uzupełniać go niewielką ilością gorącej wody.
  • 2. Marchew i ziemniaka obrać, drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli.
    Boczek pokroić w cienkie słupki, podsmażyć do zrumienienia się i dodać do fasoli.
    Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, podsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu lub oleju i dodać do fasoli.
  • 3. Na patelnię po smażeniu cebuli wrzucić kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażyć do lekkiego zrumienienia się, dodać do gotującej się fasoli.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, drobno pokroić i wrzucić do garnka z fasolą.
  • 4. Dodać majeranek, cząber, kminek, pieprz, paprykę, wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości fasoli.
    Gdy fasola będzie już ugotowana należy dodać koncentrat i sól, chwilę jeszcze podgotować bez przykrycia.
  • 5. U mnie fasolka gotowała się około 2 godzin, ale wszystko zależy jakie posiadamy ziarna.
    Ugotowaną fasolkę najlepiej odstawić na około 10 minut, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola Kiełbasa Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować