FASOLKA PO BRETOŃSKU

  • wyświetlono: 561 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pomysł na pyszny i sycący obiad. :)

44262508_250283372311484_5660960856851087360_n
  • 12 porcje
  • 140min
  • Łatwy

Składniki

50 dag fasoli Średni Jaś,
50 dag kiełbasy,
30 dag wędzonego boczku,
2 średniej wielkości cebule,
kostka wędzona,
2 liście laurowe,
słoik koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
2 płaskie łyżki majeranku.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

FASOLKA PO BRETOŃSKU

  • 1. Fasolę moczę w wodzie na noc, odcedzam.
    Przekładam do dużego garnka. Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.
    W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.
    Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut.
    Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część fasoli, wlewam z powrotem. Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania). Gotuję kolejną godzinę.
    Na koniec dodaję koncentrat, gotuję 10 minut, aby sos zgęstniał. Ewentualnie doprawiam do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

fasolagulaszfasolka po bretońsku
 

Komentarze

Podobne przepisy

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: Anyzkowo

Fasolka po bretońsku

Męskie danie

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: tunka

Fasolka po bretońsku

U każdej gospodyni smak fasolki...

Najlepsza zupa !

Dodane przez: Monika1993

Fasolka po bretońsku mojej Mamy

Fasolka po bretońsku kojarzy mi...

image-14a17ni

Dodane przez: lenab

Fasolka po bretońsku

Nic dodać nic ująć....

Fasolka po bretońsku z papryką

Dodane przez: KatarzynaJ

Fasolka po bretońsku z papryką

Sposób na pyszny i niedrogi obiad...

image-05b99ye

Dodane przez: ladygoga

Fasolka po bretońsku

Ponieważ ja nie lubię boczku zazwyczaj...