Pyszne tortowe ciasto na bazie dwóch kakaowych biszkoptów, wkładki pełnej orzechów, masy oraz kajmaku. A całość zwieńczona prażonymi orzechami włoskimi. Świetnie się sprawdzi na rodzinnych uroczystościach, bardzo podzielne ciasto.
1.Ciasto I:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać ocet i wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 38*23 i upiec w 160 stopniach przez ok.20 minut. Po wystudzeniu przekroić na 2 części.
2.Ciasto II:
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec w takiej samej blaszce co biszkopt kakaowy. Piec ok.20 minut w 160 stopniach.
3.Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć na puszystą masę stopniowo dodawać zimną masę żółtkową. Dodać spirytus, wymieszać.
4.Orzechy uprażyć na suchej patelni. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę żółtkową, troszkę zostawić na wierzch i boki ciasta, wkładka orzechowa i rozsmarowujemy masę kajmakową, i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch posmarować masą i udekorować orzechami.
Komentarze