Śniadaniowe pampuchy nadziewane powidłami z korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiać do miseczki. Zrobić dołeczek i wsypać pokruszone drożdże. Zasypać cukrem i dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie pomieszać drożdże. Jak drożdże zaczną pracować, to pozagarniać mąkę do środka i mieszać. Dodać resztę mleka, jajko i roztopione masło. Zostawić ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiać.
Podzielić na 4 części. Z każdego kawałka robić placuszek i nakładać powidła. Zalepiać i formować kule. Zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia.
Przygotować garnek do gotowania na parze. Ja wykorzystuję sokownik. Można też na zwykłym garnku ułożyć sito, albo zawiesić gazę.
Przełożyć pampuchy na sito i przykryć. Gotować ok 15 min.
Pampuchy podać gorące, polane masłem i posypane drobnym cukrem wymieszanym z przyprawą korzenną.
Smacznego
Komentarze