Śniadaniowe pampuchy nadziewane powidłami z korzenną nutą

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pychota. Bułki drożdżowe na parze z powidłami w środku i jeszcze posypane aromatyczną przyprawą. Najlepsze ciepłe, polane obficie masłem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 -2 szklanki mąki pszennej
    30 g drożdży
    jajko
    1/2- 3/4 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    4 łyżki powideł śliwkowych

    masło do polania parowańców
    drobny cukier
    przyprawa korzenna
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Śniadaniowe pampuchy nadziewane powidłami z korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiać do miseczki. Zrobić dołeczek i wsypać pokruszone drożdże. Zasypać cukrem i dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie pomieszać drożdże. Jak drożdże zaczną pracować, to pozagarniać mąkę do środka i mieszać. Dodać resztę mleka, jajko i roztopione masło. Zostawić ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia.
    Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiać.
    Podzielić na 4 części. Z każdego kawałka robić placuszek i nakładać powidła. Zalepiać i formować kule. Zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia.
    Przygotować garnek do gotowania na parze. Ja wykorzystuję sokownik. Można też na zwykłym garnku ułożyć sito, albo zawiesić gazę.
    Przełożyć pampuchy na sito i przykryć. Gotować ok 15 min.
    Pampuchy podać gorące, polane masłem i posypane drobnym cukrem wymieszanym z przyprawą korzenną.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować