ŚMIETANOWIEC

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto tak lekkie i delikatne, że rozpieszcza podniebienia każdego kto go próbuje

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
    2 łyżki smalcu
    2 całe jajka
    2 żółtka
    1/2 szkl śmietany 18 %
    łyżeczka proszku do pieczenia
    mąka- tyle ile weźmie ciasto
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Posiekać masła i smalec, dodać jajka i żółtka. Dodać śmietanę,wyrabiać ciasto podsypując mąkę- dać jej tyle żeby ciasto nie brało się do rąk. Wyrobione ciasto podzielić na 5 części. Każdą część upiec w temp 170 st przez 15 minut. Ostudzić.
    * Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru ( dać do smaku wg upodobań) .Dodać sok z cytryny- tez wg własnego upodobania.
    *Placki przekładać ubitą kremówką.Górną warstwę też posmarować. Schłodzić. Podawać na drugi dzień, kiedy dobrze stężeje masa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować