Śmietanowiec straciatella z cytrusami

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny i delikatny deser doskonały na każdą okazję i porę roku. W dodatku pięknie prezentuje się na stole.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Masa:
    -1 l śmietany 18%
    -1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -3 łyżki żelatyny
    -6 kostek gorzkiej czekolady
    -0,3 l wody

    Dodatkowo:
    -1 banan
    -1 łyżka soku z cytryny
    -3 pomarańcze
    -4 mandarynki
    -100 g ulubionych herbatników
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Śmietanowiec straciatella z cytrusami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Owoce obieramy. Banany i pomarańcze kroimy w cienkie plasterki, a mandarynki dzielimy na cząstki. Banany skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią spożywczą. Boki obkładamy plasterkami pomarańczy. Na dnie układamy mandarynki i banany.
  • 3 3. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy mieszając w bardzo gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie. Studzimy. Śmietanę miksujemy z cukrami. Dodajemy startą na tarce czekoladę i mieszamy. Cały czas miksując, partiami dodajemy ostudzoną żelatynę. Połowę masy wylewamy na owoce delikatnie, żeby się nie podniosły.
  • 4 4. Wykładamy połamane na kawałki herbatniki, kolejne plasterki banana i cząstki mandarynek. Zalewamy pozostałą masą. Deser wkładamy na noc do lodówki do stężenia. Na drugi dzień z tortownicy zdejmujemy obręcz i odwracamy deser do góry dnem przed podaniem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować