Śmietanowiec straciatella z cytrusami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce obieramy. Banany i pomarańcze kroimy w cienkie plasterki, a mandarynki dzielimy na cząstki. Banany skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią spożywczą. Boki obkładamy plasterkami pomarańczy. Na dnie układamy mandarynki i banany.
3.Żelatynę dokładnie rozpuszczamy mieszając w bardzo gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie. Studzimy. Śmietanę miksujemy z cukrami. Dodajemy startą na tarce czekoladę i mieszamy. Cały czas miksując, partiami dodajemy ostudzoną żelatynę. Połowę masy wylewamy na owoce delikatnie, żeby się nie podniosły.
4.Wykładamy połamane na kawałki herbatniki, kolejne plasterki banana i cząstki mandarynek. Zalewamy pozostałą masą. Deser wkładamy na noc do lodówki do stężenia. Na drugi dzień z tortownicy zdejmujemy obręcz i odwracamy deser do góry dnem przed podaniem. Smacznego!
Komentarze