Smażona ryba z marynaty cytrynowej

4.5 (157 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ryba przygotowana w ten sposób jest pyszna.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kawałki ryby np. Dorsza
    1 cytryna
    Sól
    1/2 łyżeczki suszonego czosnku
    szczypta pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    100 ml oleju rzepakowego
    50 g masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Smażona ryba z marynaty cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby myjemy, osuszamy i solimy.
    Sól dokładnie wcieramy.
    Olej mieszamy z pozostałymi przyprawami, dodajemy do niego sok z 1/2 cytryny.
    Rybę zanurzamy w marynacie.
    Marynujemy conajmniej godzinę.
  • 2. Rozgrzewamy patelnię, topimy masło i smażymy na nim osączone z marynaty kawałki ryby.
    Z każdej strony po kilka minut, tak by miała złoty kolor.
    Podajemy z warzywami, ziemniakami itd.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Marynata Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować