Ryba przygotowana w ten sposób jest przepyszna! Soczysta i aromatyczna w środku, kusząca chrupiącą panierką z ziołową nutą. W sam raz na piątkowy obiad, postne danie, czy... na zimno, na wszelkie rodzinne imprezy.
Składniki:
- 1 kg filetów z dowolnej ryby (np. dorsza, mintaja),
- sok z 1 cytryny,
- ok. 1 łyżka soli,
- po 1 marchewce i pietruszce,
- 2 jajka,
- ok 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- bułka tarta do panierowania ryby,
- olej.
Ryba w warzywno-cytrynowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rybę kroimy na kawałki, układamy w naczyniu, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, przykrywamy startymi warzywami i odstawiamy na ok. 15-20 minut w chłodne miejsce (np. do lodówki).
2.Z kawałków ryby zdejmujemy warzywa, jajka roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy z pieprzem ziołowym. Kawałki ryby zanurzamy w roztrzepanych jajkach i obtaczamy w bułce tartej.
3.Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki ryby na złoty kolor, osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Komentarze