Ryba w warzywno-cytrynowej marynacie

5 (157 ocen)

Ryba przygotowana w ten sposób jest przepyszna! Soczysta i aromatyczna w środku, kusząca chrupiącą panierką z ziołową nutą. W sam raz na piątkowy obiad, postne danie, czy... na zimno, na wszelkie rodzinne imprezy.

Składniki:

  • - 1 kg filetów z dowolnej ryby (np. dorsza, mintaja),
    - sok z 1 cytryny,
    - ok. 1 łyżka soli,
    - po 1 marchewce i pietruszce,
    - 2 jajka,
    - ok 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
    - bułka tarta do panierowania ryby,
    - olej.
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Ryba w warzywno-cytrynowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rybę kroimy na kawałki, układamy w naczyniu, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, przykrywamy startymi warzywami i odstawiamy na ok. 15-20 minut w chłodne miejsce (np. do lodówki).
  • 2. Z kawałków ryby zdejmujemy warzywa, jajka roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy z pieprzem ziołowym. Kawałki ryby zanurzamy w roztrzepanych jajkach i obtaczamy w bułce tartej.
  • 3. Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki ryby na złoty kolor, osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować