Domowy smalec ze skwarkami

4.36 (191 ocen)

  • 40 min

Domowy smalec ze skwarkami przepis na banalnie łatwe przygotowanie. Doskonały smak z dodatkiem świeżego, żytniego pieczywa i kiszonego ogórka.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki

    słonina bez skóry 600 g
    cebula 3-4
    czosnek 2 ząbki
    boczek surowy 200 g
    sól, pieprz
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.36 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy smalec ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę, lub przepuścić przez maszynkę do mielenia na grubych oczkach. Umieścić w wysokim rondlu, na małej mocy palnika podgrzewać do momentu wytopienia sporej ilości tłuszczu, a skwarki będą miękkie ( około 20 minut ), mieszając co jakiś czas. Cebulę i czosnek obrać z łupiny, cebulę pokroić w drobną kostkę. Gdy skwarki są zarumienione i miękkie dodać cebulę, smażyć parę minut stale mieszając. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do całości. Smalec doprawić, ostrożnie przelać do słoiczków. Wystudzony smalec przechowywać w lodówce do 3-4 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować