Słodko-ostra potrawka z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Potrawka z kurczaka, ananasa, kukurydzy w aromatycznym sosie pomidorowym + ryż to rozgrzewający duet idealny łączący w sobie smak słodki i pikantny.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak (filet bez z skóry): 400 gramów
    - olej: 3 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - kukurydza (mała): 1 puszka
    - ananas (z puszki): 6 plastrów
    - bulion (drobiowy, może być z kostki): 1.5 szklanki
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - śmietana (12%): 2 łyżki
    - papryka (słodka mielona): 2 łyżeczki
    - papryka (ostra mielona): 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 2 szczypty
    - natka pietruszki (posiekana): 1 łyżka
    - ryż (paraboiled): 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Słodko-ostra potrawka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • potrawka z kurczakiem 1. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić mięso pokrojone w małe kawałki oraz duże kawałki cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć chwilę na dużym ogniu do momentu lekkiego zarumienienia mięsa. Dolać osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone krążki ananasa (dodałam również 3 łyżki soku) i gorący bulion. Dodać koncentrat, paprykę w proszku i wymieszać, a chwilę później wlać śmietanę. Ponownie wymieszać. Podgrzać do momentu uzyskania gęstszej konsystencji sosu. Podawać z białym ryżem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kukurydza Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować