Soczyste mięso w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem suszonych śliwek, do przygotowania nawet na patelni grillowej. Ta marynata może stanowić również pyszny dip do chrupiących warzyw lub frytek.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
około 500 g pokrojonej w plastry karkówki
5 suszonych śliwek
6 łyżeczek ketchupu ze słoika
2 łyżeczki pasty chili
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju rzepakowego
sól i pieprz
Słodko-ostra grillowana karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym. Śliwki umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut, aż zrobią się miękkie. Następnie przekładamy je do siekacza, dodajemy pastę chili , sos sojowy, olej i ketchup. Miksujemy na gładko, doprawiamy solą i pieprzem. Karkówkę dokładnie i grubo smarujemy przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Grillujemy z obu stron przez około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie i gotowe do jedzenia (warto przekręcać szczypcami, aby marynata nie schodziła z mięsa). Podajemy z ziemniakami i ulubionymi warzywami. Smacznego!
Komentarze