Słodko-ostra grillowana karkówka

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste mięso w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem suszonych śliwek, do przygotowania nawet na patelni grillowej. Ta marynata może stanowić również pyszny dip do chrupiących warzyw lub frytek.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 500 g pokrojonej w plastry karkówki

    5 suszonych śliwek
    6 łyżeczek ketchupu ze słoika
    2 łyżeczki pasty chili
    2 łyżeczki sosu sojowego
    2 łyżeczki oleju rzepakowego
    sól i pieprz

    250 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dip Marynata

Słodko-ostra grillowana karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym. Śliwki umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut, aż zrobią się miękkie. Następnie przekładamy je do siekacza, dodajemy pastę chili , sos sojowy, olej i ketchup. Miksujemy na gładko, doprawiamy solą i pieprzem. Karkówkę dokładnie i grubo smarujemy przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Grillujemy z obu stron przez około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie i gotowe do jedzenia (warto przekręcać szczypcami, aby marynata nie schodziła z mięsa). Podajemy z ziemniakami i ulubionymi warzywami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Marynata do mięs Mięso Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować