śliziki

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Słodkie co nieco, ktore gosci na moim stole wigilijnym.Małe mieciutkie bułeczki drożdżowe maczane w maku z bakaliami.Pychota.Jak dobrze pamietam deser ten ma swoje korzenie na Białorusi.

  • 60 min

Składniki:

  • Bułeczki:
    1 szklanka mleka,
    1/2 kg mąki,
    1/4 kos margaryny,
    1 dkg drożdży,
    garść suchego maku,
    4 łyzki cukru,
    3 jaja,
    1 żoltko,
    1 cukier waniliowy

    Masa makowa:
    1 szklanka suchego maku,
    miód, orzechy, rodzynki,migdały,figi
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Śliziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuszczamy drozdze,dodajemy cukier.Mieszamy,dodajemy połowe mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrosniecia.Margaryne rozpuszczamy i studzimy.
    Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy pozostałe składniki.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrosniecia.Aby ciasto nie zaschło smarujemy je z wierzchu olejem.
    Ciasto ma podwoic swoja objetosc.
  • Śliziki 2. Blaszke wyscielamy papierem do pieczenia.
    Z wyrosnietego ciasta rwiemy mala ilosc ciasta i formujemy je na ksztalt kulki wielkosci pilki pinpongowej.Kulki ukladamy na blaszce.
    Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Pieczemy do zrumienienia ok 25-30 minut.
  • 3. Mak zaparzamy.Gdy pusci mleczko odcedzamy wode,zemlec 2 razy.
    Do maku dodajemy miod i bakalie wg uznania,dolewamy troche wody przegotowanej, zeby masa nie byla zbyt zbita i sucha.Ma byc płynna.
  • 4. Śliziki ukladamy na mase makowa zeby zmiekly.
    Spozywamy je maczajac je w maku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować