Ślimaczki z twarogiem i masą kajmakową z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak po obiadku Aga sobie siedziała i w głowie pomysł umyślała, zachciało nam się czegoś słodkiego a że w domu akurat miałam ciasto francuskie, masę kajmakową oraz twaróg to szybko wymyśliłam pyszną słodkość. Nawet sąsiadka pochwaliła że mam super pomysły na słodkości, zjadła z miłą chęcią. Myślę że pomysł wam się spodoba bo nic nie ma w tym skomplikowanego, wystarczą tylko szczere chęci i dobre chęci aby zrobić takie pyszności dla dzieci i rodziny.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie ( każde po 300 g ),

    500 g twarogu półtłustego,

    1 puszka masy kajmakowej 400 g,

    1 jajko klasy A.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ślimaczki z twarogiem i masą kajmakową z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ślimaczki 1. Na początek przygotować twaróg i masę kajmakową. Do salaterki większej przełożyć twaróg rozgnieść go za pomocą widelca, dodać całą masę kajmakową i połączyć ją za pomocą widelca aby powstała jednolita masa.
  • ślimaczki 2. Gdy już mamy przygotowaną masę serowo - kajmakową, przygotować ciasto francuskie, rozwinąć je. Na przygotowane ciasto francuskie rozłożyć połowę przygotowanej masy. Następnie dość ciasno zwijać ciasto razem z masą w rulon dociskając ciasto aby było lekko płaskie.
  • ślimaczki 3. Gotowy rulon ciasta z masą serowo - kajmakową pokroić na paski 2 - 3 centymetrowe. Oczywiście postępujemy tak z dwoma ciastami. Pokrojone kawałki ciastek ułożyć dowolnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym całym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • ślimaczki 4. Upieczone ciasteczka ślimaczki świetnie nadają się do kawy jak również dla dzieci, rodziny a nawet na dowolne przyjęcie. Z podanych składników wyszło mi dwadzieścia cztery sztuki ciasteczek ślimaczków. Połączenie twarogu z masą kajmakową to strzał w dziesiątkę a upieczenie w cieście francuskim to już w ogóle petarda. Serdecznie polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować