Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miseczki dajemy ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę i ostrą paprykę. Wszystko razem mieszamy.
2. Paprykę czerwoną, cebulę i szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Rozwijamy ciasto francuskie. Na nie dajemy sos, ale tak, żeby z jednej strony zostawić 2cm pasek nie posmarowany sosem - łatwiej jest wtedy skleić ciasto. Nastepnie dajemy paprykę, cebulę, szynkę, kukurydzę i ser.
4. Całość zwijamy i kroimy na plasterki o grubości 1,5 - 2 cm.
5. Blaszkę smarujemy odrobiną margaryny, na nie układamy nasze ślimaczki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 15 min.
Smacznego
Komentarze