Ślimaczki z pesto i pieczarkami

4 (1 ocen)

  • 25 min

Bardzo łatwa i szybka przekąska świetnie sprawdzająca się na wszelkich przyjęciach, nie tylko sylwestrowych czy karnawałowych. Jej przygotowanie jest bajecznie proste a smak można z łatwością modyfikować pod swój gust dodając ulubione dodatki.

  • 25 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    pesto pomidorowego
    tabasco
    6 dużych pieczarek
    łyżka masła klarowanego
    sól, biały pieprz, oregano
    kilka plastrów szynki
    ser żółty tarty
    jajko
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Ślimaczki z pesto i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy na nim pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
  • 2. Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie pomidorowym pesto. Skrapiamy tabasco.
  • 3. Układamy kilka plasterków szynki, a na nich równomiernie pieczarki. Całość posypujemy startym serem.
  • 4. Zwijamy ściśle w rulon. Kroimy n plastry grubości 1cm. Rozkładamy na papierze do pieczenia zachowując odległości między ślimaczkami. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ślimaczków. Posypujemy oregano.
  • 5. Pieczemy w 210 stopniach C przez 12-14 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Grzyby Pieczarki Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować