To idealna przekąska. Ślimaczki przygotuje się bardzo szybko, a swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smakują bowiem pysznie na ciepło i na zimno. To idealna przekąska ma imprezę.
1 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
40dag pieczarek
1 cebula
Żółty ser (w plastrach, tak aby przykrył ciasto francuskie lub 5-7 łyżek tartego sera)
Śmietana 18%
Sól, pieprz
Kminek
Olej
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać, pieczarki drobno pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość ostudzić.
Rozwinąć ciasto francuskie, wyłożyć na nim plasterki żółtego sera (lub zetrzeć go na tarce) docisnąć, rozłożyć równomiernie pieczarki z cebulą, docisnąć. Należy zostawić centymetr ciasta wzdłuż dłuższego boku i posmarować do śmietaną. Następnie zwinąć ciasno ciasto francuskie w rulon, wzdłuż dłuższego boku, sklejając go końcem ze śmietaną. Rulon pokroić na 2cm kawałki.
Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je śmietaną i posypać kminkiem. Ślimaczki piec 15 minut (lub dłużej, aby miały zloty kolor) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze