Ślimaczki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka do przygotowania przekąska imprezowa. Do ich zrobienia będziemy potrzebowali gotowe ciasto francuskie, dostępne praktycznie w każdym sklepie, przecier pomidorowy, wędlinę w
plastrach, a także żółty ser i trochę ziół prowansalskich.
Ślimaczki najlepiej smakują na ciepło, ciasto jest chrupiące, a ser się genialnie ciągnie. Jest to przekąska uzależniająca!

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie- jedna rolka
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    10 plastrów wędliny( użyłyśmy pancetty)
    10 plastrów sera żółtego
    zioła prowansalskie do posypania ślimaczków
    1 jajko
    1/2 papryki czerwonej
    20 dkg kabanosów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta francuskie

Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Piekarnik nastawiamy na 200 ℃ (góra-dół, z termoobiegiem). Ciasto francuskie rozwijamy z folii. Smarujemy je przecierem pomidorowym (omijamy brzegi ciasta, aby je później nieco zlepić). Nakładamy równomiernie żółty ser, pancettę, pokrojoną w paski paprykę.
    Rolujemy tak jak makowiec i lekko dociskamy na końcu.
    Zwinięty rulonik kroimy na ok 12-14 równych części.
    Układamy równomiernie na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (pieczemy aż będą ładnie rumiane). Podajemy ciepłe.
    Smacznego!
  • o 2. Z resztek ciasta wycinamy paseczki, owijamy nimi kabanosy pokrojone na 10 cm paseczki i pieczemy je ok 10 minut w 200 ℃. W ten sposób mamy dwie pyszne przekąski zrobione w pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować