Śledzie z cebulą i pieczarkami w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie godzinę namoczyć w zimnej wodzie. Następnie namoczyć w occie winnym przez pół godziny. Cebulę pokroić w pół plastry. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Cebulę pokrojoną usmażyć i dodać szczyptę soli oraz pieprzu. Pieczarki pokrojone usmażyć i dodać szczyptę soli oraz pieprzu. Połączyć usmażoną cebulę z pieczarkami i odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić (płat na 4 części). Wkładać do słoika warstwę śledzi, warstwę pieczarek z cebulą. Na koniec do słoika dolać oleju tak żeby zakrył całą zawartość, dodać liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zakręcić i odstawić do lodówki na co najmniej dobę.
Porady
Śledzie najlepiej smakują po kilku dobach od zrobienia.
Komentarze