Jeden z moich ulubionych sposobów na śledzia. Jak wiadomo śledzik lubi cebulkę i śmietanę, więc tego tutaj nie brakuje. Kawałki Matjasa są zatopione w przepysznym sosie jajecznym z dodatkiem musztardy.
Składniki:
3 płaty śledziowe a`la Matjas
mleko do namoczenia
2 czerwone cebule
3 jajka
1 łyżeczka musztardy
200 g śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
pieprz czarny
sól
Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnego mleka na około 3 godziny. W trakcie moczenia mleko można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby.
Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z rybą.
2.Jajka ugotować na twardo i oddzielić żółtka od białek. Białka skroić i dodać do śledzi, a żółtka przełożyć do miseczki. Rozetrzeć z musztardą i odrobiną śmietany.
3.W miarę rozcierania dodawać coraz więcej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą.
Przygotowanym sosem zalać śledzie, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem. Smacznego :)
Komentarze