Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym

0 (0 ocen)

Jeden z moich ulubionych sposobów na śledzia. Jak wiadomo śledzik lubi cebulkę i śmietanę, więc tego tutaj nie brakuje. Kawałki Matjasa są zatopione w przepysznym sosie jajecznym z dodatkiem musztardy.

Składniki:

  • 3 płaty śledziowe a`la Matjas
    mleko do namoczenia
    2 czerwone cebule
    3 jajka
    1 łyżeczka musztardy
    200 g śmietany 18%
    2 łyżki soku z cytryny
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnego mleka na około 3 godziny. W trakcie moczenia mleko można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby.
    Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z rybą.
  • 2. Jajka ugotować na twardo i oddzielić żółtka od białek. Białka skroić i dodać do śledzi, a żółtka przełożyć do miseczki. Rozetrzeć z musztardą i odrobiną śmietany.
  • 3. W miarę rozcierania dodawać coraz więcej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą.
    Przygotowanym sosem zalać śledzie, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Jajka Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować