Śledzie z cebulą w oleju

4.84 (167 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Klasyczne śledzie z cebulą w oleju to jedno z wigilijnych dań w wielu polskich domach. Proste przygotowanie, a smak i aromat nie do podrobienia. Mój przepis na śledzie z cebulą pochodzi z zeszytu mojej mamy.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych solonych
    250 ml mleka 3,2%
    250 ml wody
    2 duże cebule
    2 łyżki soku z cytryny
    3 ziela angielskie
    4 liście laurowe
    szczypta cukru
    szczypta soli
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1/2 łyżki kompozycji suszonych ziół (tymianek, oregano, bazylia)
    220 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.84 (167 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Przekąski

Śledzie z cebulą w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić na ok. 3 cm kawałki. Wymoczyć przez ok. 3 godziny w mleku z wodą. Śledzie odcedzić, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Do cebuli dodać sporą szczyptę soli i cukru.
    Do oleju dodać pieprz i roztarte w dłoniach zioła. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i cebulkę, przekładając zielem i liściem laurowym. Każdą warstwę polać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin - po tym czasie, gdy smaki się przegryzą, śledzie z cebulą smakują najlepiej!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Olej Ryby Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować