Bardzo smaczna i dekoracyjna przystawka. Śledzie z dodatkiem czerwonej cebuli skropionej octem jabłkowym zalane olejem rzepakowym są bardzo delikatne w smaku. I bardzo łatwe do przygotowania.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g filetów śledziowych (3 duże sztuki)
2 czerwone cebule
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu jabłkowego
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
20 ziarenek pieprzu czarnego
ok. 250 ml oleju rzepakowego
Śledzie z czerwoną cebulą w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe płuczemy i moczymy w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy 1 łyżką octu jabłkowego. Odstawiamy na kilkanaście minut, następnie osuszamy je i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm.
2.Cebule obieramy, kroimy w ćwierćplasterki, dodajemy cukier i 1 łyżkę octu jabłkowego. Odstawiamy na kilkanaście minut, następnie zaparzamy w kuchence mikrofalowej przez 1,5-2 minuty, studzimy i zlewamy sok.
3.W słoju układamy warstwami śledzie i cebulę, przy czym cebula powinna stanowić pierwszą i ostatnia warstwę (4 warstwy cebuli i 3 warstwy śledzi). Na każą warstwę cebuli dajemy 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 5 ziarenek pieprzu. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.
Komentarze