Śledzie z czerwoną cebulą w oleju

4.9 (162 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i dekoracyjna przystawka. Śledzie z dodatkiem czerwonej cebuli skropionej octem jabłkowym zalane olejem rzepakowym są bardzo delikatne w smaku. I bardzo łatwe do przygotowania.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych (3 duże sztuki)
    2 czerwone cebule
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki octu jabłkowego
    4 liście laurowe
    8 ziaren ziela angielskiego
    20 ziarenek pieprzu czarnego
    ok. 250 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.9 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z czerwoną cebulą w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe płuczemy i moczymy w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy 1 łyżką octu jabłkowego. Odstawiamy na kilkanaście minut, następnie osuszamy je i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy w ćwierćplasterki, dodajemy cukier i 1 łyżkę octu jabłkowego. Odstawiamy na kilkanaście minut, następnie zaparzamy w kuchence mikrofalowej przez 1,5-2 minuty, studzimy i zlewamy sok.
  • 3. W słoju układamy warstwami śledzie i cebulę, przy czym cebula powinna stanowić pierwszą i ostatnia warstwę (4 warstwy cebuli i 3 warstwy śledzi). Na każą warstwę cebuli dajemy 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 5 ziarenek pieprzu. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Ocet Olej Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować