Śledzie marynowane w słodkiej octowej zalewie z cebulą i marchewką. To bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po dwóch dniach w lodówce są gotowe do spożycia.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
0,5kg filetów śledziowych
2 małe cebule
1 marchewka
1 szklanka wody
100ml octu 10%
100g cukru
3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskie
5 ziarenek pieprzu
Śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli filety są słone, wcześniej namoczyć je w wodzie lub mleku. Następnie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w pióra i sparzyć wrzątkiem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawy zmiażdżyć w moździerzu.
W rondelku zagotować wodę z przyprawami i cukrem. Dodać ocet, marchewkę oraz cebulę. Całość chwilę gotować, a następnie wystudzić. Następnie w misce połączyć śledzie i marynatę. Całość przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na około 48godzin. Słoik od czasu do czasu obracać.
Komentarze