Śledzie w zalewie octowej

4.96 (160 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Śledzie marynowane w słodkiej octowej zalewie z cebulą i marchewką. To bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po dwóch dniach w lodówce są gotowe do spożycia.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5kg filetów śledziowych
    2 małe cebule
    1 marchewka
    1 szklanka wody
    100ml octu 10%
    100g cukru
    3 liście laurowe
    10 ziarenek ziela angielskie
    5 ziarenek pieprzu
Wystaw ocenę:

4.96 (160 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli filety są słone, wcześniej namoczyć je w wodzie lub mleku. Następnie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w pióra i sparzyć wrzątkiem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawy zmiażdżyć w moździerzu.
    W rondelku zagotować wodę z przyprawami i cukrem. Dodać ocet, marchewkę oraz cebulę. Całość chwilę gotować, a następnie wystudzić. Następnie w misce połączyć śledzie i marynatę. Całość przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na około 48godzin. Słoik od czasu do czasu obracać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować