Śledzie w zalewie octowej

  • wyświetlono: 10385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Są idealne jako przekąska, w mojej rodzinie wszyscy je uwielbiają

AnetaSłużałek

Składniki

1 kg śledzi matiasów
4-5 średnich cebul
6 łyżek oleju
zalewa
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1 łyżka cukru
5 liści laurowe
Jedna marchewka pokrojona w plasterki
8 ziarenek ziela angielskiego
15-20 ziarenek kolorowego pieprzu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie w zalewie octowej

  • 1. Do garnka dajemy wszystkie składniki na zalewę i cebulę pokrojoną w półplasterki. Gotujemy wszystko ok 10 min. Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok 15 min, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego pojemnika lub słoika wkładamy na przemian śledzie i cebulę z zalewy. Do zimnej zalewy dodajemy olej, mieszamy i zalewamy śledzie. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną dobę do "przegryzienia się smaków".

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuszkola_babcizalewa octowamatiasyśledzie w zalewie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Smażona ryba w zalewie octowej

Dodane przez: AnetaJ

Smażona ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej to ciekawa...

Dodane przez: Klaudyna213

ZIELONE ŚLEDZIE W CIEŚCIE I ZALEWIE OCTOWEJ

Uwielbiam. zawsze przygotowuję...

Śledź opiekany w zalewie octowej

Dodane przez: LucyG

Śledź opiekany w zalewie octowej

Śledzika po prostu nie może zabraknąć...

ryba w zalewie octowej

Dodane przez: Martyna1991

Sola w zalewie octowej

Danie typowo Wigilijne.W mojej...

miruna w zalewie octowej

Dodane przez: karolinajedynak24

MIRUNA W ZALEWIE OCTOWEJ

ryby każdy u mnie w domu lubi w...

Ryba w zalewie słodko-octowej

Dodane przez: Agusia27

Ryba w zalewie słodko-octowej

Uwielbiam smak słodkiej ryby z...