Śledzie w zalewie octowej

4.7 (171 ocen)

Są idealne jako przekąska, w mojej rodzinie wszyscy je uwielbiają

Składniki:

  • 1 kg śledzi matiasów
    4-5 średnich cebul
    6 łyżek oleju
    zalewa
    3 szklanki wody
    1/2 szklanki octu
    1 łyżka cukru
    5 liści laurowe
    Jedna marchewka pokrojona w plasterki
    8 ziarenek ziela angielskiego
    15-20 ziarenek kolorowego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.7 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dajemy wszystkie składniki na zalewę i cebulę pokrojoną w półplasterki. Gotujemy wszystko ok 10 min. Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok 15 min, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego pojemnika lub słoika wkładamy na przemian śledzie i cebulę z zalewy. Do zimnej zalewy dodajemy olej, mieszamy i zalewamy śledzie. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną dobę do "przegryzienia się smaków".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Śledzie Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować