Śledzie opiekane w zalewie octowej

4.5 (186 ocen)

  • 24 godz. 40 min

Idealna propozycja dla miłośników dobrego śledzika.

  • 24 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów)
    2 jajka
    mąka do obtaczania
    olej do smażenia
    Zalewa:
    2,5 szklanki wody
    1/2 szklanki octu 10% (daję nie co mniej)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego (płaska)
    3-4 łyżki cukru
    1 marchew
    2-3 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 ziarna pieprzu
    1 łyżeczka gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie opiekane w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie umyć, osuszyć i dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym; można dodać odrobinę mleka lub wody) i ponownie w mące.
    Rybę usmażyć (na rozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron).
  • 2. Przygotować zalewę
    Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki.
    Wszystkie składniki zlewy połączyć i doprowadzić do wrzenia.
  • 3. Śledzie umieścić w słoikach lub innym naczyniu, zalać gorącą zalewą i zakręcić/przykryć.
    Po ostygnięciu wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.

Porady

Lepiej, aby postały dłużej i "się przegryzły".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować