Domowy żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek, kiełbasę i boczek pokroić. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku. Dodać bulion i gotować ok 10 minut.
2.Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić. Dodać do zupy. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować ok 10-15 minut.
3.Do tak przygotowanej bazy dodać zakwas ( najpierw połowę, a następnie dolewać aż do uzyskania pożądanego smaku). Doprawić majerankiem, solą pieprzem oraz dodać cukier. Gotować kilka minut.
4.Zupę zdjąć z ognia. Odlać do szklanki ok 150 ml żurku i roztrzepać w nim śmietanę. Następnie całość wlać do żurku cały czas mieszając.
Podawać z pokrojonymi w ósemki jajkami na twardo. Smacznego :)
Komentarze