Domowy żurek na zakwasie

4.5 (149 ocen)

Pyszna staropolska zupa. Podawana głównie na Wielkanoc, ale nie tylko.

Składniki:

  • ok 1/2 l domowego zakwasu wg przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-zakwas-na-zurek-20
    ok 2 l bulionu
    25 dag białej kiełbasy
    15 dag wędzonej kiełbasy
    10 dag wędzonego boczku ( opcjonalnie)
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    3-4 ziemniaki
    3 ziela angielskie
    liść laurowy
    majeranek, sól, pieprz
    płaska łyżeczka cukru
    olej/smalec
    2-3 łyżki śmietany/mleka

    do podania 4 jajka ugotowane na twardo


Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Domowy żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek, kiełbasę i boczek pokroić. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku. Dodać bulion i gotować ok 10 minut.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić. Dodać do zupy. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować ok 10-15 minut.
  • 3. Do tak przygotowanej bazy dodać zakwas ( najpierw połowę, a następnie dolewać aż do uzyskania pożądanego smaku). Doprawić majerankiem, solą pieprzem oraz dodać cukier. Gotować kilka minut.
  • 4. Zupę zdjąć z ognia. Odlać do szklanki ok 150 ml żurku i roztrzepać w nim śmietanę. Następnie całość wlać do żurku cały czas mieszając.
    Podawać z pokrojonymi w ósemki jajkami na twardo. Smacznego :)

Porady

Idealnie smakuje z wiejskim chlebkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować