Skrzydełka w słodko - pikantnej marynacie z powideł śliwkowych i keczupu

5 (14 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodko - pikantna marynata podczas pieczenia staje się smakowitą glazurą, która otula mięso skrzydełek i powoduje, że możemy je jeść, i jeść, i nigdy ich dość. 

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 skrzydełek kurcząt
    3 łyżki powideł śliwkowych
    3 łyżki keczupu pikantnego
    2 łyżki przyprawy do mięs
    3 łyżki oleju
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 szczypta przyprawy harissa
    1 łyżka sezamu białego
    Dodatkowo:
    naczynie do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (14 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Skrzydełka w słodko - pikantnej marynacie z powideł śliwkowych i keczupu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka w słodko - pikantnej marynacie z powideł śliwkowych i keczupu 1. Skrzydełka myję , osuszam . Do powideł dodaję keczup , ocet , przyprawę do mięs , olej , sezam , harissę , mieszam , polewam skrzydełka , mieszam , nakrywam , odstawiam do lodówki na ok . 2 godziny . Skrzydełka przekładam do naczynia do pieczenia , piekę w temperaturze 180 stopni przez ok . godzinę .

Porady

Skrzydełek nie nakrywam ale mój piekarnik nie piecze zbyt mocno , np . u mamy te same skrzydełka to 40 minut w tej samej temperaturze :) Skrzydełka wspaniale smakują z ryżem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować