Skrzydełka w słodko-ostrej glazurze

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Skrzydełka pieczone, a następnie glazurowane w słodko-ostrej, miodowej glazurze. Są chrupiące, soczyste i niewiarygodnie pyszne!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Skrzydełka - 1 kg (u mnie tylko części środkowe)
    Przyprawy mielone:
    chilli, papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz,
    pieprz ziołowy, bazylia
    Olej - 1 łyżka

    Glazura:
    Miód - 2 łyżki
    Sos sojowy ciemny - 1 łyżka
    Olej sezamowy - 1 łyżka
    Sriracha (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
    Sezam do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Skrzydełka w słodko-ostrej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej mieszamy z przyprawami w proszku: chilli, papryką, czosnkiem, pieprzami, bazylią. Taką marynatą zalewamy skrzydełka na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wyciągamy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
    Skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-35 minut.
    Pod koniec pieczenia przygotowujemy glazurę.
    W garnku mieszamy miód, sos sojowy, srirachę, olej sezamowy. Podgrzewamy, aż miód się będzie płynny i wszystkie składniki ładnie się połączą.
    Do gorącej glazury wrzucamy upieczone skrzydełka i sezam. Razem podgrzewamy jeszcze około minutę, bardzo dokładnie mieszając. Skrzydełka powinny być całkowicie pokryte glazurą.

    Podajemy od razu, najlepiej z frytkami i surówką lub świeżymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować