Skrzydełka w słodko-ostrej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej mieszamy z przyprawami w proszku: chilli, papryką, czosnkiem, pieprzami, bazylią. Taką marynatą zalewamy skrzydełka na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wyciągamy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
Skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-35 minut.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy glazurę.
W garnku mieszamy miód, sos sojowy, srirachę, olej sezamowy. Podgrzewamy, aż miód się będzie płynny i wszystkie składniki ładnie się połączą.
Do gorącej glazury wrzucamy upieczone skrzydełka i sezam. Razem podgrzewamy jeszcze około minutę, bardzo dokładnie mieszając. Skrzydełka powinny być całkowicie pokryte glazurą.
Podajemy od razu, najlepiej z frytkami i surówką lub świeżymi warzywami.
Komentarze