Siekane kotlety z kurczaka i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, dodać przyprawy (pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki czosnku granulowanego, 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku), dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny, by mięso przeszło przyprawami.
Cukinię obrać, drobno pokroić, posolić i odstawić na 15 minut. po tym czasie dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Dodać cukinię do kurczaka. Dorzucić posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, surowe jajko, majonez, mąkę pszenną i starty na tarce ser żółty. Doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać .Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na małe kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego!
Komentarze