Kotlety siekane z piersi kurczaka

3.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, sycące i proste w przygotowaniu kotlety siekane w najprostszym wydaniu. Idealne na obiad, ale równie świetnie sprawdzą się w domowych burgerach czy na kanapce.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    1/2 małej cebuli
    2 średnie jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka majonezu
    60 g startego, żółtego sera np. gouda
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety siekane z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na paski, potem w kostkę i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać bardzo drobno. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, jajka, starty ser, mąkę, majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron mniejsze placki nakładając po ok. 2 łyżek mięsa. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Porady

Kotlety możecie zrobić też z piersi indyka. Do kotletów można dodać dodatkowo ulubione składniki - pieczarki, paprykę, kukurydzę itd. Aby kotlety podczas smażenia nie rozpadały się należy smażyć je na dobrze rozgrzanym oleju i chwilę po smażeniu z jednej strony, lekko podważyć płaską łopatką, aby nie przywarły do patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Jajka Sery Cebula Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować