Filet z kurczaka duszony z warzywami

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

Szybkie danie z piersią kurczaka.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (ok.0,5 kg)
    1 średni brokuł
    1 średnia marchew
    1 cebula
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1 łyżka oleju
    2 łyżki śmietany
    sól
    pieprz (najlepiej biały)
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Filet z kurczaka duszony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę,polać sosem sojowym,odstawić na 10 minut do lodówki.
    Brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć na 2-3 minuty do osolonego wrzątku.
    Marchew po oczyszczeniu i umyciu pokroić w plastry.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę,dołożyć mięso z kurczaka, obsmażyć chwilę aż się zetnie, dodać marchewkę i 2/3 szklanki wody, przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut, dołożyć różyczki brokuła, dusić kolejne 10 minut.
    Pod koniec duszenia dodać śmietanę, przyprawić do smaku.
    Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.

Porady

Jeśli podczas duszenia woda z patelni za bardzo odparuje należy ją uzupełnić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować