Serowo-ziołowe kulki ziemniaczane

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku kulki ziemniaczane z parmezanem i ziołami to świetna propozycja na imprezową przekąskę lub dodatek do drugiego dania. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu z pikantnym ketchupem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g ziemniaków (waga po obraniu)
    1/2 łyżki masła
    1 średnia cebula
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4-5 łyżek mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
    1/2 szklanki startego parmezanu
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    2 łyżeczki suszonego tymianku
    2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    1/4 łyżeczki chili
    sól (do smaku)
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki bułki tartej
    olej (do smażenia)
    1/3 szklanki pikantnego ketchupu (do podania)
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dodatki Przekąski Ser

Serowo-ziołowe kulki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ugnieść za pomocą tłuczka lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę dodać do ziemniaków wraz z jajkiem, obiema mąkami, parmezanem oraz przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i panierować w bułce tartej. Smażyć partiami (po ok. 5-6 sztuk) na dobrze rozgrzanym oleju, co jakiś czas mieszając. Usmażone kulki odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z pikantnym ketchupem.

Porady

Do kulek możecie użyć także innego, ulubionego pikantnego sera np. grana padano, pecorino romano lub cheddara. Aby lepiej dało się formować kulki masę można schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować