Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem

  • wyświetlono: 1146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Od czasu do czasu lubię przygotować takie przekąski. Doskonale sprawdzą się na różnych imprezach czy tak po prostu na przekąskę. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak na zimno. Jeżeli będą podawane na zimno to można je przygotować nawet dzień wcześniej. Dodam, że takie gorące są super, ser się pysznie ciągnie...mniam. Bardzo polecam Wam zrobienie takich paluchów. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki gęstej śmietany 18 %

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
15 dag sera żółtego
łagodny ketchup według uznania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny.
  • Paluchy.2. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w dość szerokie pasy, na każdy wyciskamy ketchup i lekko go rozsmarowujemy, posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach i zwijamy formując świderki.
  • 3. Tak wykonane paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
  • 4. Tak upieczone są gotowe do podania. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki paluchów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ser żółtyprzekąskikarnawałimprezaketchuppieczonesylwesterPoczęstunekz piekarnikaprzepis_miesiąca1000półfrancuskie paluchyprzekąska z serem żółtym
 

Komentarze

Podobne przepisy

Parówka z cieście

Dodane przez: Margo123

Parówka z ketchupem i musztarda w cieście...

Przepis idealny na kolacje dla...

Paluchy pizzowe z pesto lub z salami i mozarellą

Dodane przez: AnkaFiranka

Paluchy pizzowe z pesto lub z salami i mozarellą

Jeśli szukacie pomysłu na szybką...

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem

Dodane przez: Di bloguje

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,...

Francuskie paluchy z parmezanem

Dodane przez: joanna30

Paluchy francuskie z parmezanem

Pyszna , szybka i efektowna przekąska...

Serowo-francuskie paluchy z szynką

Dodane przez: 2milutka

Serowo-francuskie paluchy z szynką

Z ciasta francuskiego można wyczarować...

Puszysty omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i żółtym serem

Dodane przez: Di bloguje

Puszysty omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią...

Tak przygotowany omlet jest puszysty,...