Imprezowe kulki serowo-jajeczne

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach, najlepiej takich prostych, które można zrobić wcześniej. Takie właśnie są moje kuleczki serowo-jajeczne ze szczypiorkiem, a już od Was zależy ich smak, bo można użyć sera łagodnego typu Gouda lub długodojrzewającego typu np. Bursztyn lub Rubin, można też obtoczyć w prażonym słoneczniku lub tak jak ja... w prażonym sezamie i czarnuszce. Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 12-14 kulek:

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
    100 g żółtego sera
    pół pęczka szczypiorku
    sól i pieprz do smaku
    ziarna prażonego sezamu (może być w różnych kolorach), słonecznika lub czarnuszki

    Sos:
    1 łyżka gęstego jogurtu
    2 łyżki majonezu
    sól i pieprz
    ew. suszone zioła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Kulki

Imprezowe kulki serowo-jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
  • Imprezowe kulki serowo-jajeczne 2. Jajka i ser zetrzeć na drobnej tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać w misce, formować kulki, obtoczyć w posypce i wstawić do lodówki na min. 1h.

    Kuleczki są efektowne i zawsze mają wzięcie :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ser żółty Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować