Wytrawne, pikantne muffinki z szynką i serem

4.5 (176 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Fajna przekąską na imprezowy stół, którą przygotujesz w zaledwie kilka chwil ;) Wytrawne muffinki świetnie sprawdzą się także na drugie śniadanie do szkoły czy pracy lub przekąskę w ciągu dnia. Idealna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Pikantne dzięki dodatkowi ketchupu oraz czosnku. Zawsze znikają w ekspresowym tempie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 12 sztuk:
    Składniki suche:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki mokre:
    1 duże jajko (lub 2 małe)
    3/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    3/4 łyżeczki soli
    1 duży, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
    1 czubata łyżka pikantnego ketchupu
    1 łyżka suszonej natki pietruszki
    1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    2 spore szczypty chili
    Dodatkowo:
    4 plastry chudej szynki
    1/2 małej papryki
    1 mała cebula
    70 g startego sera gouda
    Do podania:
    ketchup (do podania)
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Wytrawne, pikantne muffinki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać bardzo drobno. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem i olejem. Dodać ketchup, sól, czosnek, natkę, chili i gałkę muszkatołową. Składniki mokre połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać ser, paprykę, cebulę i szynkę. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki piec w 180 stopniach (grzałka dolna) przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Podawać na ciepło lub zimno z ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować