Serowo- makowa delicja z kajmakiem i nutką żurawin

4.4 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, wielowarstwowe ciasto, idealne na wyjątkowe okazje. Nieco pracochłonne, ale warto poświęcić mu czas , bo zachwyci gości wyglądem i smakiem :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto: 200 g margaryny
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru 
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany

    masa makowa: puszka masy makowej (850g)
    80g mieszanki skórek kandyzowanych
    80 g posiekanych orzechów włoskich
    50 g rodzynek

    masa serowa: 4 jajka
    700 g sera (z wiaderka na serniki)
    1 szklanka cukru pudru cukru pudru
    100g masła
    1 budyń śmietankowy

    masa żurawinowa: słoiczek konfitury żurawinowej (250g)
    2 galaretki żurawinowe (lub inne czerwone)
    2 łyżki soku z cytryny

    wierzch: puszka masy kajmakowej (400 g)
    150 g masła
    200 g posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.4 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy

Serowo- makowa delicja z kajmakiem i nutką żurawin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serowo-makowa delicja z kajmakiem i nutką zurawin 1. Przygotować ciasto: podane składniki zagnieść, podzielić na dwie części i schłodzić godzinę w lodówce. Pierwszą przełożyć do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.15 minut w 180 st.
  • serowo-makowa delicja z kajmakiem i nutką zurawin 2. Do gotowej masy makowej dodać mieszankę skórek, posiekane drobno orzechy i
    namoczone rodzynki. Wymieszać.
  • 3. Przyrządzić masę serową: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami ser i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno (można dodać też też białka z kruchego ciasta) i delikatnie wymieszać.
  • serowo-makowa delicja z kajmakiem i nutką zurawin 4. Drugą, schłodzoną część ciasta przełożyć do tej samej formy, i piec 12 minut w 180 st. Na jeszcze ciepłe wyłożyć masę makową i serową, wyrównać. Piec ok 60 minut w 160 st. Ostudzić.
  • 5. Masa żurawinowa: galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Do głębszego naczynia przelać galaretki, dodać konfiturę z żurawiny oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
  • serowo-makowa delicja z kajmakiem i nutką zurawin 6. Na zimne ciasto makowo- serowe przelać stężałą galaretkę żurawinową i przykryć drugim kruchym ciastem. Miękkie masło utrzeć na puch dodając porcjami kajmak. Powstałym kremem rozsmarować wierzch ciasta, a na to posypać drobno pokruszone orzechy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Serowo-malinowa delicja z cappuccino

To może cię zainteresować