Serowo- makowa delicja z kajmakiem i nutką żurawin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: podane składniki zagnieść, podzielić na dwie części i schłodzić godzinę w lodówce. Pierwszą przełożyć do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.15 minut w 180 st.
2.Do gotowej masy makowej dodać mieszankę skórek, posiekane drobno orzechy i
namoczone rodzynki. Wymieszać.
3.Przyrządzić masę serową: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami ser i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno (można dodać też też białka z kruchego ciasta) i delikatnie wymieszać.
4.Drugą, schłodzoną część ciasta przełożyć do tej samej formy, i piec 12 minut w 180 st. Na jeszcze ciepłe wyłożyć masę makową i serową, wyrównać. Piec ok 60 minut w 160 st. Ostudzić.
5.Masa żurawinowa: galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Do głębszego naczynia przelać galaretki, dodać konfiturę z żurawiny oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
6.Na zimne ciasto makowo- serowe przelać stężałą galaretkę żurawinową i przykryć drugim kruchym ciastem. Miękkie masło utrzeć na puch dodając porcjami kajmak. Powstałym kremem rozsmarować wierzch ciasta, a na to posypać drobno pokruszone orzechy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Smacznego!
Komentarze