Serowo- makowa delicja z kajmakiem i nutką żurawin

  • wyświetlono: 3650 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Pyszne, wielowarstwowe ciasto, idealne na wyjątkowe okazje. Nieco pracochłonne, ale warto poświęcić mu czas , bo zachwyci gości wyglądem i smakiem :)

IMG_1607 — kopia
  • 15 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

ciasto: 200 g margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

masa makowa: puszka masy makowej (850g)
80g mieszanki skórek kandyzowanych
80 g posiekanych orzechów włoskich
50 g rodzynek

masa serowa: 4 jajka
700 g sera (z wiaderka na serniki)
1 szklanka cukru pudru cukru pudru
100g masła
1 budyń śmietankowy

masa żurawinowa: słoiczek konfitury żurawinowej (250g)
2 galaretki żurawinowe (lub inne czerwone)
2 łyżki soku z cytryny

wierzch: puszka masy kajmakowej (400 g)
150 g masła
200 g posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Serowo- makowa delicja z kajmakiem i nutką żurawin

  • serowo-makowa delicja z kajmakiem i nutką zurawin1. Przygotować ciasto: podane składniki zagnieść, podzielić na dwie części i schłodzić godzinę w lodówce. Pierwszą przełożyć do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.15 minut w 180 st.
  • serowo-makowa delicja z kajmakiem i nutką zurawin2. Do gotowej masy makowej dodać mieszankę skórek, posiekane drobno orzechy i
    namoczone rodzynki. Wymieszać.
  • 3. Przyrządzić masę serową: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami ser i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno (można dodać też też białka z kruchego ciasta) i delikatnie wymieszać.
  • serowo-makowa delicja z kajmakiem i nutką zurawin4. Drugą, schłodzoną część ciasta przełożyć do tej samej formy, i piec 12 minut w 180 st. Na jeszcze ciepłe wyłożyć masę makową i serową, wyrównać. Piec ok 60 minut w 160 st. Ostudzić.
  • 5. Masa żurawinowa: galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Do głębszego naczynia przelać galaretki, dodać konfiturę z żurawiny oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
  • serowo-makowa delicja z kajmakiem i nutką zurawin6. Na zimne ciasto makowo- serowe przelać stężałą galaretkę żurawinową i przykryć drugim kruchym ciastem. Miękkie masło utrzeć na puch dodając porcjami kajmak. Powstałym kremem rozsmarować wierzch ciasta, a na to posypać drobno pokruszone orzechy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyboże narodzeniedo kawymasa kajmakowana wyjątkowe okazjeciasto z makiemciasto z serem

Komentarze

Podobne przepisy

Delicja serowo-jabłkowa z cappuccino

Dodane przez: agarybak76

Delicja serowo-jabłkowa z cappuccino

Pyszne ciasto czterowarstwowe:...

Świąteczny torcik makowy z żurawiną i białą czekoladą

Dodane przez: Ewelina Marcin

Gwiazdkowy torcik makowy z żurawiną i białą...

Idealne ciasto dla fanów słodkości...

Mazurek z kajmakiem i masą

Dodane przez: PatiGotuje

Mazurek z kajmakiem i masą

Większość przepisów na mazurka...

Makowa delicja

Dodane przez: danusia19671

Ciasto Makowa delicja

Pyszne biszkoptowe ciasto z makiem...

Ciasto serowo-drożdżowe z kajmakiem

Dodane przez: bienpyt

Ciasto serowo-drożdżowe z kajmakiem

Bardzo wilgotne, miękkie, delikatne...

Ciasto z delicjami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z delicjami i galaretką

Pyszne ciasto z masą i delicjami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE