Makowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymiary formy 28 cm x 24 cm.
Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do nich cukier i cukier wanilinowy, ucieramy. Następnie dodajemy żółtka i dobrze ucieramy.
Do ciasta przesiewamy przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy mak. Mieszamy nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170°C do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Odstawiamy go do wystudzenia.
2.Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 50 ml). Dodajemy do niej żelatynę, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia i pozostawiamy do wystudzenia. Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy do niej serek mascarpone i ucieramy, tylko chwilę żeby masa się nie zwarzyła. Do chłodnej kawy z żelatyną dodajemy 2-3 łyżki masy i adwokat, mieszamy i następnie dodajemy do reszty kremówki. Masę delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
3.Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą truskawkową, a na niej rozsmarowujemy masę kawową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu do stężenia.
Komentarze