Pyszny, słodki deser do kawy z kajmakiem, mlekiem w proszku i kawą cappuccino, przekładany grubymi, mocno kakaowymi ciastkami.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
masa mleczna: 200 g miękkiego masła
350 g mleka w proszku (nie granulowanego)
200 ml mleka
2 łyżki cukru (można mniej)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
400 g masy kajmakowej
ok.400 g ciastek kakaowych (u mnie okrągłe)
masa kawowa: 400 g śmietany kremówki 30 proc.
1 op.żelatyny fix-deserowej (60 g)
1/3 szklanki mleka
2-3 łyżki cukru pudru
4-5 łyżek cappuccino
80 płatków migdałowych
Kawowo-mleczna delicja z kajmakiem bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa mleczna: do mleka dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzać, aż cukier się rozpuści, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać na przemian mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Zmiksować na gładką masę.
2.Blaszkę (o wym. 24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Na ciastka wyłożyć masę mleczną. Następnie ułożyć drugą warstwę ciastek, a na nich rozsmarować podgrzaną masę kajmakową.
3.Masa kawowa: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Cappuccino rozpuścić w gorącym mleku i wystudzić. Zimne połączyć z kremówką. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z masą kawową. Masę przelać na kajmak. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, zrumienić i wystudzić, po czym posypać po wierzchu ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić w chłodne miejsce na min.3-4 godz. (a najlepiej na całą noc).
Komentarze