Kawowo-mleczna delicja z kajmakiem bez pieczenia

4.86 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny, słodki deser do kawy z kajmakiem, mlekiem w proszku i kawą cappuccino, przekładany grubymi, mocno kakaowymi ciastkami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa mleczna: 200 g miękkiego masła
    350 g mleka w proszku (nie granulowanego)
    200 ml mleka
    2 łyżki cukru (można mniej)
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    400 g masy kajmakowej
    ok.400 g ciastek kakaowych (u mnie okrągłe)
    masa kawowa: 400 g śmietany kremówki 30 proc.
    1 op.żelatyny fix-deserowej (60 g)
    1/3 szklanki mleka
    2-3 łyżki cukru pudru
    4-5 łyżek cappuccino
    80 płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Kawowo-mleczna delicja z kajmakiem bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa mleczna: do mleka dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzać, aż cukier się rozpuści, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać na przemian mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Zmiksować na gładką masę.
  • 2. Blaszkę (o wym. 24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Na ciastka wyłożyć masę mleczną. Następnie ułożyć drugą warstwę ciastek, a na nich rozsmarować podgrzaną masę kajmakową.
  • 3. Masa kawowa: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Cappuccino rozpuścić w gorącym mleku i wystudzić. Zimne połączyć z kremówką. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z masą kawową. Masę przelać na kajmak. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, zrumienić i wystudzić, po czym posypać po wierzchu ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić w chłodne miejsce na min.3-4 godz. (a najlepiej na całą noc).

Porady

*można użyć zwykłych herbatników zamiast ciastek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować