Sernik ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny sernik z dość nietypowym dodatkiem ;) Ziemniaki sprawiają, że sernik jest "ciężki" i wilgotny, taki właśnie lubię najbardziej. Zapewniam, że w smaku są one zupełnie niewyczuwalne.
Idealny do kawy :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g sera białego
    3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
    100 g masła
    5 jajek
    2/3 szkl cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 budyń śmietankowy
    240 g serka homogenizowanego waniliowego
    sok z połowy cytryny
    szczypta soli
    1/2 szkl rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki

Sernik ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić z ziemniakami dwa razy. Masło rozpuścić. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości. Nadal miksując, dodawać stopniowo zmielony ser i ziemniaki, masło, budyń i serek homogenizowany. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki. Blaszkę 21x21 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto.
    Sernik piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik jest gotowy jeśli jego wierzch jest ścięty i sprężysty. Wyłączyć piekarnik i po 15 minutach wyjąć sernik. Ostudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
    Sernik posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Sery Ser biały Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Świąteczny sernik tysiąca smaków

To może cię zainteresować