Pyszny sernik z dość nietypowym dodatkiem ;) Ziemniaki sprawiają, że sernik jest "ciężki" i wilgotny, taki właśnie lubię najbardziej. Zapewniam, że w smaku są one zupełnie niewyczuwalne.
Idealny do kawy :)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
500 g sera białego
3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
100 g masła
5 jajek
2/3 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 budyń śmietankowy
240 g serka homogenizowanego waniliowego
sok z połowy cytryny
szczypta soli
1/2 szkl rodzynek
Sernik ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmielić z ziemniakami dwa razy. Masło rozpuścić. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości. Nadal miksując, dodawać stopniowo zmielony ser i ziemniaki, masło, budyń i serek homogenizowany. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki. Blaszkę 21x21 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto.
Sernik piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik jest gotowy jeśli jego wierzch jest ścięty i sprężysty. Wyłączyć piekarnik i po 15 minutach wyjąć sernik. Ostudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
Sernik posypać cukrem pudrem.
Komentarze