Pyszny i delikatny sernik ze śliwkami który jest łatwy w przygotowaniu i zawsze sprawdzi się w roli pysznego, domowego, deseru ;)
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Składniki na blaszkę 18 cm
Ciasto:
1 i 1/3 szkl mąki pszennej
1 żółtko kl. L
1/2 szkl cukru
90 g masła
1/2 łyżki kwaśnej śmietany
15 g kakao
Masa serowa:
500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera twarogowego w kiełbasce/osłonce foliowej)
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
70 ml śmietanki 30 %
2 jajka kl L
odrobina białka do posmarowania spodu
1/2 szkl cukru
esencja waniliowa
Dodatkowo:
około 300 g słodkich śliwek śliwek
cukier puder do obsypania wierzchu ciasta
Sernik ze śliwkami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto
1. Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na większą i mniejszą połowę. Mniejszą połowę wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30-40 minut.
2. Większą częścią schłodzonego ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą.
2.Masa serowa
3. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
4. Gotową masę wylewamy na kruchy spód który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem. Na wierzchu układamy połówki śliwek (wcześniej umytych i wypestkowanych). na nie ścieramy resztę ciastka które było w zamrażalce.
3.Sernik pieczemy w 170-180 stopniach przez około 60-70 minut.
Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy w chłodne miejsce.
Wystudzony posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :) Smacznego !!
Komentarze