Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany białą czekoladą z kardamonem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto rozpływa się w ustach – po prostu poezja smaku. Odpowiednio dobrane składniki tworzą niebanalny zestaw smaków i aromatów. Polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    4 łyżki majonezu
    5 jajek
    2/3 szklanki cukru
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
    3 łyżeczki kakao naturalnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg serka naturalnego 7,5% tłuszczu
    1 szklanka śmietanki 12%
    5 jajek
    1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym – kajmak (400 g)
    1 opakowanie orzechów ziemnych smażonych, solonych (320 g)
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka każde)

    Polewa:
    100 g białej czekolady
    4 łyżki śmietanki 12%
    spora szczypta kardamonu mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany białą czekoladą z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany białą czekoladą z kardamonem 1. Miękki tłuszcz, majonez, jajka oraz cukier zmiksować na puszystą masę. Wsypać proszek budyniowy, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany białą czekoladą z kardamonem 2. Piec ok. 50 min (180 st. C). Ciasto wystudzić.
  • Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany białą czekoladą z kardamonem 3. Serek przełożyć do garnka, wlać śmietankę, wbić jajka, dodać kajmak i orzechy. Składniki zblendować. Następnie wsypać oba opakowania proszku budyniowego i dokładnie wymieszać. Garnek postawić na niewielkim ogniu i zagotować, stale mieszając.
  • Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany białą czekoladą z kardamonem 4. Masę przełożyć na przygotowane ciasto i pozostawić do wystudzenia.
  • Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany białą czekoladą z kardamonem 5. Czekoladę przełożyć do małego garnka, wsypać kardamon, wlać śmietankę.
  • Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany białą czekoladą z kardamonem 6. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Polewę lekko przestudzić i jeszcze płynną wyłożyć na ciasto. Pozostawić do zestalenia. Ciasto przechowywać w lodówce.

Porady

Do przygotowania masy użyłam opakowanie orzechów o składzie - orzechy ziemne 96%, sól 0,9%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować