Rozpusta dla podniebienia :) Kwaskowe wiśnie doskonale łączą się z serem i polewą ze słodkiej białej czekolady. Sernik idealny na każdą okazję, polecam :)
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
150 g masła
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki kakao
1 łyżka gęstej śmietany
masa serowa: 800 g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
5 jajek
op. budyniu śmietankowego
100 g masła
1 szklanka cukru
polewa: 150 g białej czekolady
150 g śmietanki 30 proc.
ponadto: 250 g wydrylowanych wiśni
masło i bułka tarta do formy
Sernik z wiśniami i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier, żółtka, śmietanę i kakao. Składniki zagnieść i podzielić na dwie części, w proporcji: 2/3 i 1/3. Schłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie tortownicę o śr.22 cm wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Schłodzoną, większą częścią ciasta wylepić spód i boki. Całe wylepione ciasto dokładnie obłożyć papierem do pieczenia, na dnie wysypując groch. Zapiekać 12 minut, po czym zdjąć papier z grochem.
2.Masa serowa: masło utrzeć z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami ser i proszek budyniowy. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
3.Na podpieczony spód wyłożyć masę serową , rozłożyć wiśnie (jeśli mrożone, to nie odmrażać), lekko dociskając. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec jeszcze ok.55 minut. Wystudzić w zamkniętym piekarniku.
4.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietanką. Rozsmarować na zimnym serniku. Smacznego!
Komentarze