Tort z polewą z białej czekolady

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealny na każdą imprezę!

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

    Masa:
    500 ml śmietanki 30%
    250 ml serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Frużelina malinowa (smak wybrać wedle uznania).

    Polewa:
    Tabliczkę białej czekolady z łyżką oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno na koniec dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy Dodać żółtka , przesiane mąki i delikatnie wymieszać . Ciasto przelać do tortownicy o wym. 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min w temp 180 .
    Ciasto ostudzić i przekroić na trzy równe blaty.

    Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas miksując dodać cukier i serek mascarpone.
    Spód biszkoptu posmarować frużeliną , następnie położyć pierwszą warstwę masy śmietanowej. Następnie biszkopt i kolejna warstwa masy.
    Posmarowany tort należy schłodzić.

    Czekoladę Rozpuścić w kąpieli wodnej , ostudzić i powoli wylać na obrzeża schłodzonego tortu. Udekorować wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na blok czekoladowy!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować