Sernik z rabarbarem na kakaowym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny kremowy sernik z tych tradycyjnych z wiosennym rabarbarem na kruchym spodzie.
Idealny wypiek do filiżanki gorącej herbaty na weekendowy poczęstunek. Polecam gorąco, jeden z lepszych serników, zamiast rabarbaru można dać truskawki.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    30 dag mąki pszennej
    15 dag cukru
    10 dag masła
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa serowa:
    1 kg mielonego półtłustego twarogu
    20 dag masła 82%
    30 dag cukru
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    6 dużych jaj
    2 budynie śmietankowe
    ½ łyżeczki ekstraktu z cytryny

    Dodatkowo:
    40-50 dag rabarbaru
    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z rabarbarem na kakaowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao oraz proszek do pieczenia, w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy pokrojone zimne masło i całość szybko zagniatamy aż ciasto będzie jednolite.

    Gotowym ciastem wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół i podpiekamy 15 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

    Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą jasną masę.
    Dodajemy same żółtka jaj, stopniowo po jednym i nadal ucieramy, wsypujemy budynie, ucieramy aż się połączy z masą, wlewamy ekstrakt z cytryny, dodajemy po łyżce twarogu cały czas ucierając. Na sam koniec ubijamy osobno białka na sztywną lśniącą pianę, dodajemy do masy serowej, ucierając delikatnie na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia.
  • 3. Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód, posypujemy na wierzchu pokrojonym na kawałki rabarbarem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 50 minut . Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

    Zimny sernik oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Rabarbar Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować