Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką

5 (5 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik podobny do poprzedniego, tylko mniej pracochłonny. Skróciłam etapy przygotowania sernika, bez bezy. Ale wyszedł równie pyszny jak poprzedni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    -3 jajka
    -100 g. cukru
    -150 g. masła albo margaryny
    -300 g. mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    PRAŻONE PAPIERÓWKI:
    -1200 g. papierówek
    -3 łyżki cukru

    MASA SEROWA:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -2 budynie jasne
    -1 kg. sera z wiaderka

    KRUSZONKA:
    -200 g. masła, nie zastępować margaryną
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -350 g. mąki

    OPRÓSZENIE:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto z jabłkami

Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 1. ciasto - zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować. Ciasto porozkładać równomiernie na blachę ( 30x40 ) i rozsmarować. Blacha wpierw powinna być wyścielana papierem do pieczenia.
  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 2. jabłka - papierówki, obrać, pokroić na 8 cząstek a każdą na 3 kawałeczki. Przełożyć do brytfanny, dodać cukier i smażyć parę minut, nie dopuszczając do rozpadnięcia jabłek, cały czas mieszając. Ostudzić i przełożyć na durszlak, celem oddzielenia soku. Wyłożyć równomiernie na ciasto w blaszce i rozsmarować.
  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 3. masa serowa - zmiksować jajka z cukrem. Potem dodać ser i przesiane budynie. Zmiksować ale nie za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć. Wylać równomiernie na masę jabłkową i rozsmarować.
  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 4. kruszonka - zmiksować masło z cukrem a potem przesianą mąką. Rozdrobnić rękoma na ''gruby żwirek'' i rozsypać po masie serowej.
  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 5. Piec ok. 70 min. w 175 * C. Studzić w piekarniku, samym nawiewem.
  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 6. Po ostygnięciu, najlepiej kroić na drugi dzień. Przed krojeniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować