Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto - zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować. Ciasto porozkładać równomiernie na blachę ( 30x40 ) i rozsmarować. Blacha wpierw powinna być wyścielana papierem do pieczenia.
2.jabłka - papierówki, obrać, pokroić na 8 cząstek a każdą na 3 kawałeczki. Przełożyć do brytfanny, dodać cukier i smażyć parę minut, nie dopuszczając do rozpadnięcia jabłek, cały czas mieszając. Ostudzić i przełożyć na durszlak, celem oddzielenia soku. Wyłożyć równomiernie na ciasto w blaszce i rozsmarować.
3.masa serowa - zmiksować jajka z cukrem. Potem dodać ser i przesiane budynie. Zmiksować ale nie za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć. Wylać równomiernie na masę jabłkową i rozsmarować.
4.kruszonka - zmiksować masło z cukrem a potem przesianą mąką. Rozdrobnić rękoma na ''gruby żwirek'' i rozsypać po masie serowej.
5.Piec ok. 70 min. w 175 * C. Studzić w piekarniku, samym nawiewem.
6.Po ostygnięciu, najlepiej kroić na drugi dzień. Przed krojeniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze