Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką

5 (5 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik podobny do poprzedniego, tylko mniej pracochłonny. Skróciłam etapy przygotowania sernika, bez bezy. Ale wyszedł równie pyszny jak poprzedni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    -3 jajka
    -100 g. cukru
    -150 g. masła albo margaryny
    -300 g. mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    PRAŻONE PAPIERÓWKI:
    -1200 g. papierówek
    -3 łyżki cukru

    MASA SEROWA:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -2 budynie jasne
    -1 kg. sera z wiaderka

    KRUSZONKA:
    -200 g. masła, nie zastępować margaryną
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -350 g. mąki

    OPRÓSZENIE:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto z jabłkami

Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 1. ciasto - zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować. Ciasto porozkładać równomiernie na blachę ( 30x40 ) i rozsmarować. Blacha wpierw powinna być wyścielana papierem do pieczenia.
  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 2. jabłka - papierówki, obrać, pokroić na 8 cząstek a każdą na 3 kawałeczki. Przełożyć do brytfanny, dodać cukier i smażyć parę minut, nie dopuszczając do rozpadnięcia jabłek, cały czas mieszając. Ostudzić i przełożyć na durszlak, celem oddzielenia soku. Wyłożyć równomiernie na ciasto w blaszce i rozsmarować.
  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 3. masa serowa - zmiksować jajka z cukrem. Potem dodać ser i przesiane budynie. Zmiksować ale nie za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć. Wylać równomiernie na masę jabłkową i rozsmarować.
  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 4. kruszonka - zmiksować masło z cukrem a potem przesianą mąką. Rozdrobnić rękoma na ''gruby żwirek'' i rozsypać po masie serowej.
  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 5. Piec ok. 70 min. w 175 * C. Studzić w piekarniku, samym nawiewem.
  • Sernik z prażonymi papierówkami i kruszonką 6. Po ostygnięciu, najlepiej kroić na drugi dzień. Przed krojeniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować